Yoga Nedir ?

Yoga denildiğinde akıllara “asana” denilen bazı özel yoga duruşları, yoga pozları ya da meditasyon gelebilir. Aslında bunların ikisine de yogada yer var. Çünkü yoga ruhsal ve bedensel uyuma odaklanan ve bu doğrultuda fiziksel egzersizlerden nefes çalışmalarına ve meditasyona kadar geniş bir yelpazeden oluşan bir disiplin.

Yüzyıllardan beri var olan, Hindistan ve Himayalar’da doğduğu düşünülen yoganın kelime anlamı ise Sanskritçe bir kelime olan “yuji”den geliyor. Yuji; “birleştirmek, katılmak” anlamına gelen bir kelime. 

Yoga Türleri Nelerdir?

“Yoga nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı için yoga türlerini incelemek gerekir. Çünkü farklı disiplindeki yoga çeşitleri, yoganın nasıl bir akışta yapılacağı, yoga hareketleri konusunda da belirleyici olabilir. Fakat zamanla, pek çok yoga hareketinin birden fazla yoga stilinde yer aldığını ve bu doğrultuda karma stiller oluştuğunu da belirtmeden geçmeyelim.

  • Vinyasa Yoga: Asanaların belirlenen bir düzenle yerleştirilerek akışın oluşturulduğu, nefes ve beden koordinasyonunun önemli olduğu bir yoga çeşididir. Nefes alıp verirken poz değiştirilebilir. Oldukça aktif bir akışa sahiptir. Vinyasa yoga müzik eşliğinde yapılabilir.
  • Ashtanga Yoga: Antik yoga geleneğinde yer alan yoga hareketlerinin yer aldığı belirli, değişmeyen bir akışın uygulandığı yoga stilidir. Vinyasa yoga ile arasındaki en önemli fark ise değişmeyen bu akıştır. Asthanga yoga, esnemeyi artırmaya nefesi kontrol etmeye yardımcı olabilir. Oldukça aktif bir akışa sahip olduğu için yeni başlayanlar için uygun olmayabilir.
  • Hatha Yoga: En çok uygulanan çeşitlerden biridir. Vinyasa ve Asthanga yoga türlerinde uygulanan asanaları barındıran, daha yavaş bir akışın uygulandığı yoga çeşididir. Kasları güçlendirmeye, esnetmeye odaklandığı için başlangıç seviyesi için uygun bir seçim olabilir.
  • İyengar Yoga: Pozlarda uzun süre durarak güç oluşturmayı, pozlarda derinleşmeyi ve bu sayede fiziksel gelişimi amaçlayan bir yoga stilidir. İyengar yoga türünde önemli olan, pozların her öğrencinin vücuduna uygun bir şekilde uygulanmasıdır. Bu nedenle kemer, blok, battaniye gibi yardımcı malzemelerden yardım alınabilir. Eğer fiziksel bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışarak bu yoga türünü uygulayabilirsiniz.
  • Bikram Yoga: Sıcak bir odada yapılması nedeniyle “sıcak yoga” olarak da bilinir. Sıcaklığın kasları gevşettiğine ve esnekliği artırdığına inanılır. Bol ter atılabilecek bu yoga türünde “Yoga zayıflatır mı?” sorusuna olumlu bir yanıt vermek mümkün olabilir.
  • Kundalini Yoga: “Farklılık yogası” olarak da bilinir. Vücutta biriken enerjinin atılmasına odaklanan, bu sebeple nefesle koordineli bir şekilde gerçekleştirilen asanaların fiziksel deneyim sağladığına inanılan bir türdür. Meditasyon ve nefes çalışmaları önemli bir yer tutar. Akışı çok aktif olmadığı gibi çok pasif de değildir.
  • Restoratif Yoga: Pozlarda uzun süre durulması nedeniyle oldukça yavaş bir akışa sahip olan yoga çeşididir. Pozlarda uzun süre kalmanın zihinsel olarak gelişimi artırabileceği düşünülür. Yoga başlangıç seviyesi için uygun bir seçim olabilir. Yin yoga da restoratif yoga türlerinden biri olarak kabul edilir.
  • Swing Yoga: “Hamak yogası”, “aerial yoga” ya da “anti-gravity yoga” olarak da bilinir. Tavana asılan özel bir hamak üzerinde yapılır. Oldukça yeni ve popüler bir yoga türü olan bu yoga türünde de kas gelişimi, esneklik ve denge konularında gelişim hedeflenir.
  • Hamile Yogası: Hamilelik dönemine uygun bir akışa sahip yoga türüdür. Hamileliğin ileriki dönemlerinde görülebilen sırt, bel ağrılarını azaltabilir. Ayrıca nefes uygulamaları sayesinde vücuda alınan oksijen miktarını artırabilir.
  • Yüz Yogası: Yüz kaslarını geliştirmeye ve yüzü şekillendirmeye odaklanan bir yoga türüdür.